Friday, January 28, 2000

APAM BALIK

Bahan doh apam:

2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 1/2 cawan susu cair / full cream
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara memasaknya:

Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat. Pukul telur dan gula sehingga sebati. Gula tidak perlu larut sangat. Masukkan susu dan pewarna. Teruskan kacau sehingga sebati. Masukan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tidak berketul. (jika nak lagi mudah, tapis adunan). Perap adunan selama 1 jam.

Bahan tabur (inti):

Kacang tanah - digoreng tanpa minyak dan dikisar
1 tin jagung manis
Mentega / marjerin secukupnya
Gula secukupnya

Cara-cara memasaknya:

Panaskan kuali tak melekat dan sapukan sedikit marjerin. Masukkan 2 senduk adunan tepung dan ratakan sekeliling. Tabur gula ( anggaran 2 sudu makan) dan tutup kuali. Biar hingga adunan masak. Jika mahukan apam yang rasa lebih manis, lebihkan gula. Kalau apam ada lubang-lubang halus diatasnya, bermakna adunan tersebut menjadi. Tabur kacang tanah rata-rata diikuti mentega dan jagung. Lipat apam dan balikkan. Angkat. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment