Thursday, January 27, 2000

CENCARU SAMBAL KELAPA

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan cencaru
100 gm kelapa parut

Bahan-bahan ditumbuk lumat:

5 biji cili padi
1 biji cili merah
2 ulas bawang merah
2 batang serai
2 cm kunyit
Sedikit belacan bakar

Bahan air asam:

1 sudu teh asam jawa
1 biji limau nipis
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasak:

Bersihkan ikan dan belah belakangnya. Ketepikan. Gaul bahan tumbuk bersama kelapa parut. Sumbat ke dalam perut ikan. Bakar ikan lebih kurang 30 minit atau sehingga masak. Bagi menyediakan air asam, satukan kesemua bahan dan sesuaikan rasanya dengan menambah garam serta gula. Sedia untuk dihidangkan bersama cencaru bakar tadi.

No comments:

Post a Comment