Wednesday, March 1, 2000

PUDING ROTI PANDAN KISMIS SOS KASTAD

Bahan-bahannya:

10 keping roti 

1/2 cawan gula pasir

1 cawan santan pekat dicampurkan air,  jadikan 2 cawan santan

1 cawan jus pandan (daripada 5 - 6 helai daun pandan)

kismis hitam dan kismis kuning untuk hiasan

3 biji telur

pewarna hijau dan kuning

secubit garam

sos kastad

1 cawan susu cair

1/4 tin susu air masak

1 penutup essen vanila

2 sudu besar gula

2 sudu besar tepung kastad

1 biji telur

Cara-caranya:


Sos Kastad: Campurkan kesemua bahan, kacau tepung dan susu tadi sehingga larut. Didihkan diatas api, kacau sehingga sedikit pekat. Padam api dan sejukkan dalam peti ais.


Cara penyediaan puding:


Pukul telur dan gula sehingga hancur. Masukkan santan dan jus pandan serta secubit garam. Kacau lagi sehingga sebati. Titiskan pewarna hijau dan kuning jika perlu. Celupkan roti satu persatu. Kemudian masukkan didalam loyang. Lapiskan, tabur kismis, ulangi langkah sehingga abis. Lebihan adunan tuang kedalam loyang. Biar seketika untuk serapan. Kukus selama 30 min atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan. Sedap dimakan sejuk sejuk bersama sos. kastad.



No comments:

Post a Comment