Wednesday, March 1, 2000

JELLY PUDING SUSU

Bahan Puding Susu:

1 bungkus agar-agar kosong (8 gram)

120 gram gula pasir

4 cawan susu cair

1/2 cawan air

Bahan Jelly:


1 bungkus jelly serbuk

200 gram gula pasir

1000 ml air

pewarna hijau, oren, ungu dan biru


Cara-caranya:


Sediakan acuan yang sesuai dan basahkan sedikit dengan air dan ketepikan. Masak jelly serbuk seperti yang disaran dalam bungkusan dan kacau sehingga mendidih. Bahagikan kepada 4 bahagian dan letak pewarna yang digemari. Biarkan sejuk dan dipotong kiub, ketepikan. Masak pula puding susu dengan api sederhana dan kacau sentiasa sehingga mendidih. Angkat. Letak sebahagian potongan jelly kiub didalam acuan, sendukkan perlahan-lahan adunan puding susu diatasnya, biarkan sekejap hingga permukaan puding susu berkulit sedikit. Letak lagi potongan jelly di atas puding susu dan tuangkan perlahan-lahan lagi puding susu dan ulang proses tersebut sehingga adunan puding susu yang terakhir menutupi keseluruhan jelly. Tunggu hingga pudding suam sebelum dimasukkan dalam peti sejuk. Hidangkan ketika dingin.



No comments:

Post a Comment