Wednesday, March 1, 2000

MASAK LEMAK SAYUR LODEH

Bahan-bahannya:

Bahan untuk kuah lemak:


2 kotak kecik santan kara

2 biji santan kelapa segar

3 batang serai

3 labu bawang besar

6 ulas bawang putih

Sedikit halia

1 1/2 inci kunyit hidup

Air secukupnya

Minyak untuk menumis

Garam/kiub ikan bilis

Udang

Bahan sayuran:


Kobis

Kacang panjang

Lobak merah

Cili merah

Tauhu digoreng

Tempe digoreng

Suhun dan fucuk


Cara-caranya:


Kisar bawang merah, putih, halia, kunyit hidup, tumis bersama serai, lepas tu masukkan air, tambah santan masak dengan api perlahan. Jangan kuat nanti santan pecah, lepas tu masukkan semua jenis sayuran termasuk tempe dan tauhu goreng, masak sehingga semuanya sebati dan mesra, akhir sekali masukkan fucuk, suhun dan garam secukupnya, teruskan masak dengan api yang sederhana dan perlahan sahaja. Biar dia masak dengan sempurna. Siap.



No comments:

Post a Comment