Wednesday, March 1, 2000

PUDING KOKTAIL KASTARD

Bahan-bahannya:

Bahan untuk Kastard :


1/3 cawan susu sejat

200 gram tepung kastard

2 liter air

1/4 cawan gula

Bahan untuk kuah kastard :


1 1/2 tin susu sejat

3/4 tin air (sukat guna tin susu sejat)

1 cawan gula

2 biji kuning telur (pukul sedikit)

1 sudu kecil esen vanila

1 tin koktail


Cara-caranya:


Campurkan semua bahan bahan kecuali susu sejat ke dalam periuk. Kacau atas api yang perlahan sehingga kelihatan berkilat dan likat. Akhir sekali tuangkan susu sejat. Kacau sebentar hingga rata. Tuangkan ke dalam loyang atau bekas-bekas kecil mengikut citarasa masing masing. Sejukkan kastard dalam peti ais. Keluarkan dari acuannya.


Cara menyediakan kuah kastard:


Campurkan kesemua bahan dalam periuk dan masak hingga mendidih sekejap. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.


Cara Hidangan: Potong atau keluarkan kastard dari acuan. Tuangkan kuah atas kastard tadi. Hiaskan dengan buah ceri atau mengikut citarasa masing masing.



No comments:

Post a Comment