Wednesday, March 1, 2000

PUDING AISKRIM

Bahan-bahannya:

37 gram agar agar (direndam sebentar)

7 cawan air

gula ikut kemanisan masing masing

6 biji kuning telur (dipukul sedikit)

6 biji putih telur (dipukul sedikit sampai putih)

1 cawan susu cair

1 cawan santan pekat

sedikit esen vanila

pewarna kuning dan merah

1 tin buah coktail (separuh buah dan air digunakan untuk membuat sos puding, separuh lagi dikisar halus bersama airnya)

sos puding

1 tin susu cair

1 tin air

gula melaka

sedikit tepung kastard (bancuh dengan sedikit air)

Vanilla

sedikit garam

Cara-caranya:


Masak agar agar bersama dengan 7 cawan air. Bila dah hancur masukkan gula dan masak sebentar. Bahagikan agar agar kepada 2 bahagian, satu bahagian diwarnakan warna merah dan satu bahagian lagi diwarna kuning. Bahagian berwarna kuning dimasak semula bersama santan, susu cair, vanilla, kuning telur dan campuran buah koktail yang dimesin tadi. Masak sehingga mendidih. Masukkan agar agar ini dalam bekas atau loyang 4 segi. Masak semula bahagian yang berwarna merah. Bila mendidih masukkan agar agar ini ke dalam putih telur yang dipukul tadi. Masukkan bahagian merah bersama putih telur tadi sedikit sedikit ke dalam agar agar yang berwarna kuning. Tuang ke setiap bahagian (telur tu seakan akan berbuih macam aiskrim) jangan dikacau. Kalau guna bekas kaca kita akan nampak 2 lapisan terbentuk, kuning di bawah dan merah di atas. Sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk.


Sosnya:


Masak susu cair bersama 1 tin air (kalau pekat tambah sedikit air). Masukkan gula melaka dan kacau hingga gula cair. Kemudian masukkan kastard, vanila, garam dan coktail tadi. Masak sehingga mendidih, sentiasa dikacau, kalau tidak akan mudah hangit.



No comments:

Post a Comment