Bahan-bahannya:
Sup:
2 kilo tulang dan daging dan perut
rempah sup bunjut
akar ketumbar
bawang putih goreng
lada hitam satu sudu besar
2 inci halia
seinci lengkuas
4 sudu makan sos ikan
4 sudu makan kicap
1 sudu teh serbuk lada sulah
Bahan-bahan lain:
mee/bihun/kue teow
serbuk lada putih
daun sup, daun bawang
kacang goreng
bawang goreng
lobak masin
limau nipis
sawi/taugeh/kangkung
lada besar hijau
Cara-caranya:
Rebus tulang, daging dan perut hingga empuk. Lepas tu masukkan sup bunjut tulang adabi. Tumbuk akar ketumbar dan lada hitam. Masukkan dalam periuk bersama bawang putih. Masukkan halia, lengkuas, kicap, sos ikan. Perasakan dengan garam, gula dan lada sulah. iarkan sup mereneh dan meresap dalam daging. Sesuaikan rasa. Tambahkan taugeh semasa menghidang. Jangan direbus sekali.
Bahan-bahan tambahan,
Lada jeruk dan air lada.
No comments:
Post a Comment