Bahan-bahannya:
Rempah Khomok:
2 sudu teh rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
Semua bahan ini disatukan, campur sedikit air gaul rata untuk dijadikan pes
Nasi Khomok:
1 ekor ayam (di potong ikut suka)
2 cawan beras basmathi (rendam kejap, tos)
4 sudu besar minyak ghee/minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 batang serai diketuk
5 ulas bawang merah (dimayang)
4 ulang bawang putih (dimayang)
1 labu bawang besar (dimayang)
2 pokok batang dan daun ketumbar
daun pudina
1 cawan susu cair
2 cawan air
1 ketul kuib ayam
garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
Panaskan minyak bersama minyak sapi. Tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau. Masukkan serai dan akar ketumbar hingga garing kemudian masukkan rempah khomok sehingga naik bau kemudian masukkan ayam. Gaul rata. Kemudian masukkan susu dan air. Masukkan kuib ayam, garam sedikit gula. Sesuaikan rasa. Bila dah mengelegak dan ayam separuh masak, angkat ayam dan keluarkan untuk digoreng. Masukkan daun ketumbar dan pudina. Kemudian masukkan beras. Tanak spt biasa atau kukus sehingga masak. Ayam tadi di campur dengan tepung bestari, perap bersama daun kari lebih kurang 10 minit. Makin lama perap makin mesra rasa. Goreng sekali dengan daun kari.
Air Lada:
2 biji lada merah
3 biji cii padi (nak pedas lebih kan)
1 biji tomato
2-3 batang ketumbar
Sedikit belacan
Semua dikisar kasar kemudian campur dengan garam, gula dan sedikit cuka. Sesuaikan rasa.
Acar:
1 batang timun (dihiris)
1 batang lobak merah (dihiris)
2 biji tomato (dihiris)
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 biji lada merah (dihiris)
2 biji lada ijau (dihiris)
4 sudu besar cuka
daun ketumbar
gula garam secukup rasa
Gaul semua bahan hiris. Campur sekali cuka, gula dan garam.
No comments:
Post a Comment