Thursday, March 2, 2000

AYAM MASAK BAWANG LADA PUTIH

Masakan ala Thai yang juga dipanggil Gai Pad Gratiem 

Bahan-bahannya:


250 gram dada ayam (potong sederhana)

10 biji bawang putih (hiris nipis)

2 sudu makan lada putih (tumbuk kasar)

minyak, garam dan penyedap secukupnya

Bahan untuk perap ayam:


1 sudu makan sos ikan

1 sudu makan sos tiram

1 sudu makan kicap manis

1 sudu makan kicap pekat

1 labu bawang putih (dicincang)


Cara-caranya:


Campur ayam dengan bahan perap dan biarkan 15 minit. Sementara itu goreng bawang putih yang sudah diiris tipis dengan 3 sudu makan minyak goreng, gunakan api kecil agar tidak hangus. Jika sudah kekuningan, angkat dan toskan kemudian di tumbuk kasar. Bekas minyak yang untuk menggoreng bawang, digunakan untuk menumis ayam yang sudah diperap tadi, kacau sekitar 5 minit. Masukkan lada putih yg sudah ditumbuk kasar, kacau rata, biarkan 10 minit dengan api kecil. Ayam akan mengeluarkan air dengan sendirinya, jadi jangan ditambah air. tetap masak sampai air sedikit menyusut. Masukkan separuh dari bawang putih yang ditumbuk kasar tadi. Tambahkan garam, penyedap atau sedikit gula. Sesuaikan rasa. Masak terus hingga air dari ayam benar benar menggering. Taburkan diatasnya dengan sisa bawang putih tadi. Siap.



No comments:

Post a Comment