Bahan-bahannya:
6 kepak ayam, potong buang hujung sayap
1 sudu teh serbuk kunyit
garam
(Gaulkan semua bahan di atas, goreng hingga masak tapi jangan terlalu garing)
Bahan sambal:
2 batang serai (diketuk)
5 helai daun limau purut (buang tengahnya gunting halus)
1 sudu makan sos seafood
1 sudu makan sos ikan
1 kiub pati ayam
gula secukupnya
1 biji limau kasturi (ambil jus)
Kisar:
5 biji cili besar
6 biji cili padi
3 bawang putih
4 bawang merah
Cara-caranya:
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan serai dan daun limau purut. Kacau rata masukkan kiub ayam. Masukkan sos ikan sos seafood, gula dan perahan air limau kasturi. Kacau rata, masukkan ayam goreng tadi. Tambahkan 1/2 cawan air, masak lagi hingga pecah minyak. Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment