Thursday, March 2, 2000

LAKSA SIAM

Bahan-bahannya:

Untuk 1/2 kilo laksa


Bahan untuk kuah laksa:


2 ekor ikan kembung (tambah kalau kecil - rebus dan kisar isinya)

Bahan A (kisar halus):


10 biji bawang merah

2 biji bawang putih

sedikit halia, lengkuas dan kunyit

serai

cili padi (ikut selera)


Bahan B:


200 ml santan

daun limau purut

asam keping


Cara-caranya:


Rebus laksa seperti biasa sampai masak dan ketepikan. Masukkan semua bahan A yang dah dikisar ke dalam periuk. Biarkan sampai mendidih kemudian masukkan isi ikan. Biar mendidih sebentar. Masukkan bahan B, garam dan gula. Kacau sampai mendidih. Jangan sampai pecah santan. Siap. Bila hidang, letak ulam-ulam seperti daun pudina, daun selasih, timun, cili flake. Boleh juga letak taugeh.



No comments:

Post a Comment