Thursday, March 2, 2000

KARI AYAM HIJAU THAI

Bahan-bahannya:

Bahan pes kari hijau:


1 batang serai (hiris halus)

4 biji cili hijau

4 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

1 inci lengkuas

1/2 inci halia

1 pokok daun ketumbar (bersama akarnya dicuci bersih)

1 genggam daun selasih

1/2 sudu teh serbuk jintan manis

1 sudu teh serbuk ketumbar

1/2 sudu teh serbuk lada sulah

3 sudu besar sos ikan

1 inci belacan (dibakar)

2 sudu besar jus limau nipis

1 sudu besar gula melaka

4 sudu besar santan

Sedikit air

Bahan-bahan kari hijau:


1/2 ekor ayam, potong ikut suka, cuci dan toskan

3/4 cawan tepung pipit

1 biji tomato, dibelah 6

1/4 biji lada benggala (didadu besar)

2 batang serai (diketuk)

4 helai daun limau purut

10 biji cili padi (diketuk)

Pes kari hijau secukupnya

300 ml pati santan

Air secukupnya

1 kiub pati ayam

Jus limau nipis secukup rasa

Sos ikan secukup rasa

Sedikit gula

1 genggam daun selasih


Cara-caranya:


Untuk pes rempah kari hijau Thai: Kisar halus semua bahan bahan untuk rempah kari hijau Thai. Panaskan minyak dalam kuali tumis bahan bahan rempah yang dikisar tadi hingga garing dan terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Bila rempah garing dan terbit minyak, boleh matikan api. Biar sejuk dan boleh simpan dalam botol untuk kegunaan kemudian..


Untuk kari hijau Thai: Panaskan 4 sudu besar minyak dalam periuk, tumis serai hingga harum, masukkan pes rempah secukupnya. Masukkan ayam dan terung pipit. Gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang air secukupnya (hingga ayam tenggelam), kacau dan biar mendidih hingga terung pipit dan ayam empuk.


Masukkan lada benggala, cili padi yang diketuk dan pati santan. Kacau rata, perasakan dengan sos ikan secukupnya dan sedikit gula. Masukkan jus limau nipis sedikit dahulu, kacau dan rasa jika suka lebih rasa masam, baru ditambah lagi. Biar mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu. Akhir sekali masukkan daun selasih, kacau dan matikan api. Hidangkan bersama nasi putih.



No comments:

Post a Comment