Tuesday, January 18, 2000

SUP KUEY TEOW

Sup Ayam:

Bahan-bahannya:

Isi ayam dan rangka ayam
Bawang putih 4 biji (ketuk)
Halia 3 inci (potong nipis)
Sengkuang 1biji kecil atau gula batu (potong nipis)
2 Kiub pati ayam
Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga)
Bebola ikan dan kek ikan
Garam
5 sudu besar minyak bawang putih goreng

Cara-cara memasaknya: Tumis rempah 4 sekawan dgn minyak gorengan bawang putih. Masukkan bawang putih, halia. Kemudian masukkan air dan biar mendidih sekejap. Masukkan kiub pati ayam, bebola ikan, kek ikan, isi ayam, rangka ayam, sengkuang dan garam. Rebus semua bahan di atas sampai masak dan angkat, toskan. Biar kuah dgn api kecil selama 10 minit.

Bahan-bahan hiasan:

Isi ayam koyak nipis
Bebola ikan dan kek ikan (hiris nipis)
Daun sup dan daun bwang
Taugeh
Bawang putih goreng
Sebungkus kecil kuey teow

Bawang putih goreng: Empat labu bawang putih potong nipis, digoreng dgn minyak banyak sampai garing, siap.

Sambal kicap:

Cili padi 1 gengam (digoreng)
Bawang putih 4 biji (digoreng)
Limau kasturi 2 biji (ambil jus)
Kicap manis
Sedikit belacan (dibakar)

Cara-caranya: Cili padi, bawang putih dan belacan di tumbuk kasar atau lumat, keluarkan masuk ke mangkuk dan campurkan kicap manis secukupnya, campurkan jus limau kasturi. Siap.

No comments:

Post a Comment