Tuesday, January 18, 2000

KUEY TEOW SUP SIAM

Bahan-bahan kuah sup siam:

Dada ayam 4 ketul
Kaki ayam setengah kilo
2 inci halia
2 batang serai
1 inci lengkuas

Sos tiram
Kicap sotong yang siam (warna hijau botol tu ada jual di kedai yang selalu masuk dalam tomyam)
Kicap
Kiub pati ayam 2 ketul
Kiub pati ikan bilis 1 ketul
Daun ketumbar
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih

Cara-cara memasaknya:

Rebus ayam bersama akar ketumbar dan daun ketumbar, kiub ayam dan ikan bilis. Masukkan halia, serai, lengkuas yang dititik dan dimasukkan kicap sotong, sos tiram dan kicap. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa. Rebus sehingga empuk. Tumis berasingan bawang besar, bawang putih, bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis dan buah pelaga. Masukkan kesemua bahan yang dtumis garing ke dalam periuk sup dan masak dalam 5 minit macam tu baru tutup api.

No comments:

Post a Comment