Tuesday, January 18, 2000

SAYUR KACANG PANJANG DGN JEJARI KETAM

Bahan-bahannya :

10 batang kacang panjang
10 jejari ketam
2 sudu besar sos tiram
Garam secukup rasa
Sedikit minyak bijan - 1/2 sudu kecil

Bahan-bahan ditumbuk lumat:

2 biji bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)

Cara-cara memasaknya :

Bersihkan kacang panjang dan dipotong menyerong. Jejari ketam dipotong kecil-kecil. Panaskan minyak secukupnya dan boleh la ditumis semua bahan yang dikisar kemudian dikacau sampai bawang jadi wangi dan layu.

Masukkan semua jejari ketam dan kacau bagi sedikit kekuningan dan masak. Boleh dimasukkan semua kacang dan dikacau rata, masukkan sos tiram secukup rasa serta minyak bijan Kacau semua bahan dan jika kurang masin baru ah dimasukkan garam, bila kacang dah masak boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment