Tuesday, January 18, 2000

CHAR KUEY TEOW

Bahan-bahannya:

Bahan Kuah Kicap (Hidangan utk 8 org):

1 1/2 Senduk kicap Pekat
1 Senduk sos cili
1 Senduk sos tiram
1 Senduk otak udang
3/4 ekor udang
sejemput kerang
semangkuk kuey teaw
kucai di potong 2 inch
sejemput taugeh
sebiji telur 
1800ml air rebusan udang
3 sudu gula
4 sudu garam
perasa

Masukkan semua bahan masak sehingga mendidih
4 sudu stok ayam atau kiub ayam, permintaan kuah banjir
Sukatan utk periuk saiz kecil

Bahan Tumis:

1 biji bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
segengam cili kering rebus (dikisar)

Bahan-bahan Cili Jeruk:

Lada hijau hiris
3 sudu gula
1 sudu garam
cuka masak 1 botol
1 cawan air panas
campur semua bahan siap.


Cara-cara memasaknya:

Panaskan kuali masukkan 3 sudu minyak masak. Masukkan udang masak api besar smpai garing. Masukkan 1 sudu bawang dan 1 sudu cili kering. Masukkan 4 senduk kuah kicap, kuah mendidih masukkan kuey teow, kucai dan taugeh, kacau 2 / 3 kali kecilkan api. Pecahkn telur kacau sebati terus tutup api,  jangan lama nanti kuah kering. Siap di hidang.

No comments:

Post a Comment