Tuesday, January 18, 2000

SAYUR CAMPUR EROPAH

Bahan-bahannya:

2 biji tomato (dibuang biji dan potong dadu)
½ biji lada benggala (dipotong kiub)
1 biji zukini (dipotong kecil)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 ketul isi ayam (dicincang)
1 sudu teh serbuk perasa Itali
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk kasar)
Sedikit garam
¼ sudu makan minyak zaitun

Cara-cara memasaknya: 

Panaskan minyak dan masukkan isi ayam, bawang besar dan bawang putih. Tumis seketika sehingga naik bau. Kemudian masukkan lada benggala dan zukini. Biarkan seketika sehingga zukini masak dan masukkan tomato, garam, lada hitam dan serbuk perasa Itali. Jika tiada serbuk perasa Itali, bolehlah digantikan dengan serbuk oregano, rosemary atau selasih. Siap.

No comments:

Post a Comment