Monday, February 7, 2000

NASI DAGING UTARA

Bahan-bahannya:

Rebus daging dengan kulit kayu manias, bunga lawang, jintan manis, buah pelaga dan sedikit garam. Rebus sehingga daging 3/4 masak dan simpan air rebusan daging. 

Bahan-bahan nasi:

2 cawan beras basmathi (rendam dulu setengah jam dengan sedikit garam bagi kembang)
3 cawan air rebusan daging (pakai cawan yg sama dengan sukatan beras (1 cawan beras = 1 setengah cawan air)
Minyak sapi
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lada hitam
Serai
2 sudu besar serbuk kari daging
3 sudu besar serbuk kurma
1 sudu kecil serbuk kas kas 
Garam
Buah tomato
Daun ketumbar

Cara-cara memasaknya:

Campurkan rempah kurma, rempah kari daging, lada hitam yang ditumbuk, garam, serbuk kas kas dan sedikit air. Ini campuran A. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. Ini campuran B. Panaskan minyak sapi dan tumis campuran B sehingga agak garing kemudian masukkan campuran A dan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan serai dan tomato. Masuk air rebusan daging. Kemudian masuk beras yg direndam tadi dan kacau. Masuk daging yg direbus tadi dan masaklah seperti biasa. Bila nasi hampir masak, masukkan daun ketumbar. Kacau biar masak bersama nasi. Siap. 

Bahan-bahan utk air asam:

Cili padi
Asam jawa
Garam
Belacan
Kerisik
Buah tomato
Bawang kecil

Cara-cara membuatnya

Tumbuk cili padi, garam, belacan sampai agak lumat. Kemudian masukkan  dalam mangkuk. Perah air asam jawa pekat pekat. Gaulkan dengan cili tumbuk tadi. Potong bawang dan tomato nipis nipis. Campurkan sekali  dalam bahan cili. Masukkan sedikit kerisik.

No comments:

Post a Comment