Monday, February 7, 2000

KARI IKAN MAMAK

Bahan-bahannya:

5 ekor ikan
santan
3 ulas bawang putih (kisar kasar)
1biji bawang besar (kisar kasar)
halia sebesar ibu jari (kisar kasar)
10 biji cili hijau kecik (kisar kasar)
1 ulas bawang putih (hiris)
1 biji bawang merah (hiris)
daun kari
7 biji cili merah dan hijau kecil (diketuk)
1 sudu besar biji sawi
1 sudu besar cili kisar
sedikit air asam jawa
2 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar rempah kari daging/ayam
1 sudu besar serbuk kunyit
1 biji tomato (dibelah)
bendi
garam dan perasa

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang merah yang di hiris dan biji sawi hingga kekuningan. Masukkan bahan2 yang telah di kisar, kacau hingga pecah minyak. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan rempah kari ikan, rempah kari daging/ayam, serbuk kunyit, daun kari dan tambahkan sedikit air dan air asam jawa. Kacau sekali sekala hingga bahan tumisan pecah minyak. Masukkan santan dan perasakan, biarkan hingga mendidih dan masukkan ikan, masukkan bendi. Bila ikan dah masak, masukkan tomato dan cili yang di ketuk, tutup api dan siap.

No comments:

Post a Comment