Monday, February 7, 2000

KARI KEPALA IKAN PENANG STYLE

Bahan A (Tumis):

10 ulas bawang merah dimayang
4 ulas bawang putih dimayang
Daun kari
1/2 sudu besar kecil biji sawi
1/2 sudu besar halba

Bahan B (Kisar dan campurkan jadi pes)

* 1/2 sudu besar jintan putih (halus)
* 1/2 sudu besar lada hitam
* 5 ulas bawang merah
2 paket rempah kari ikan
3 sudu besar rempah cili
2 cawan air

Bahan C

Asam jawa (1 mangkuk kecil/1 senduk sederhana (pekat)
Santan pekat 1 cawan
Air 3 - 5 cawan
Kepala dan isi ikan
2 biji terung bulat dipotong 4
5 - 7 biji Bendi
3 biji tomato dipotong 4
3 biji cili hijau
Garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Tumis bahan A sehingga garing. Setelah garing masukkan bahan B dan masak hingga pecah minyak (pastikan rempah betul2 masak ya). Masukkan bahan C diikuti terung dan bendi. Setelah mengelegak masukkan kepala ikan dan isi ikan tadi dan perlahankan api. Setelah isi ikan timbul masukkan garam secukup rasa dan masukkan tomoto dan cili hijau sebentar dan tutup api. Kari lebih sedap dihangatkan keesokan hari.

No comments:

Post a Comment