Wednesday, January 19, 2000

TAUGEH TUMIS IKAN MASIN

Bahan-bahannya:

250 g taugeh (dibersihkan)
100 g isi ikan kurau kering (potong kecil2 dan goreng garing)
1 biji bawang besar (hiris halus)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
2 tangkai cili merah (hiris)
3 tangkai cili padi (belah 2 jangan putus)
sedikit serbuk lada sulah
garam dan perasa
daun kucai atau daun sop/bawang (hiris)
sedikit kicap manis
sedikit minyak masak (untuk menumis)
bawang goreng (untuk tabur)

Cara-cara:

Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali, masukkan bawang besar dan bawang putih, tumis hingga wangi dan masukkan cili merah dan cili padi dan gaul.Masukkan juga lada sulah serbuk, garam dan perasa secukupnya jika perlu. Kecilkan api, masukkan ikan kering, tauge, hirisan daun kucai atau daun sop/bawang. Balek2kan sekejap lalu matikan api supaya taugeh tidak layu sambil direnjiskan sedikit kicap manis. Ketika menghidang, tabur sedikit bawang goreng. Lauk tauge ini enak juga ditambah hirisan tomato.

No comments:

Post a Comment