Wednesday, January 19, 2000

SAYUR CENDAWAN, BROKOLI GORENG SOS TIRAM

Bahan-bahannya:

200 gm cendawan butang (boleh juga guna yg dalam tin)
200 gm brokoli
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1-3 sudu besar kicap manis
1/2 biji lada benggala
2 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar - dihiris
Minyak utk menumis
Sedikit air - jika ingin berkuah
Garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Bersihkan brokoli dan celur. Potong lada benggala dan celur. Toskan cendawan butang. Panaskan kuali dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Masukkan lada hitam, kicap manis dan sos tiram. Kacau rata. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah. Masukkan garam secukup rasa. Setelah menggelegak sedikit, masukkan cendawan dan lada benggala diikuti brokoli. Kauk balikkan. Jangan terlalu lama hingga brokoli menjadi layu. Siap dah boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment