Wednesday, January 19, 2000

KAILAN IKAN MASIN

Bahan-bahannya:

5 pokok kailan (dipotong berasingan daun dan batangnya. Batang dipotong serong)
2 keping isi ikan tenggiri (masin atau jeruk)
2 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
1 labu bawang besar dihiris.
3 biji cili padi di tumbuk kasar atau 3 biji cili hidup ditumbuk kasar
sedikit minyak masak
sedikit air (jika perlukan sedikit kuah)
garam dan perasa

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga harum. Masukkan isi ikan tenggiri jeruk dan goreng hingga masak isinya. Tekan2kan hingga hancur isi ikan tersebut dengan senduk dan buang tulangnya. Masukkan cili dan serbuk 'Cukup Rasa' . Kacau rata dan jangan sampai cili hangit. Segera masukkan batang kailan. Kacau sebentar hingga 1/2 masak baru masukkan daun kailan. Kacau sebentar hingga masak sepenuhnya dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment