Wednesday, January 19, 2000

SUP BAYAM DENGAN CENDAWAN

Bahan-bahannya:

2 ikat sayur bayam
150gm cendawan tiram
1 genggam udang kering-direndam
2 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
air secukupnya untuk kuah sup
Garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Kupas semua bawang dan dimayang halus, potong sayur bayam dan rendam udang kering dalam air panas sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan. Tumbuk semua bawang dengan udang kering sehingga lumat.

Bersihkan cendawan kemudian disiat-siat menjadi kecil. Panaskan sedikit minyak dalam frying pan dan tumis semua bahan yang ditumbuk sampai layu. Masukkan air, sos tiram, minyak bijan dan kacau biar mesra serta biar sampai kuah hampir mendidih.

Bila kuah dah nak mendidih boleh dimasukkan semua sayur bayam dan cendawan kemudian terus kacau. Boleh la dirasa jika kurang masin boleh ditambah garam, bila sayur bayam dah masak boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment