Wednesday, February 2, 2000

TEMPURA SAYUR

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum
garam dan gula secukup rasa
2 sudu mayonis
2 sudu tepung beras
air sejuk ais secukupnya
sayuran pilihan (kentang, keledek ungu, kimchan dan terung, boleh juga guna broccoli, mushroom, bayam, bendi, etc)
1/2kg minyak masak

Cara-cara memasaknya:

Gaul semua bahan (kecuali sayuran dan minyak) sampai sebati. Jangan kacau lama. Bila dah sebati, stop kacau. Air diisi sikit demi sikit sambil dikacau sampai dapat adunan pekat (tekstur lebih kurang mcm susu pekat manis). Rehatkan adunan setengah jam. Sementara tu, hiris kentang, keledek dan terung. Terung hiris kemudian direndam dengan air kapur sikit supaya lebih rangup. Panaskan minyak. Guna api sederhana. Goreng sayuran sikit demi sikit sampai garing. Angkat dan toskan minyak. Goreng sampai habis. Siap.

No comments:

Post a Comment