Wednesday, February 2, 2000

TAUHU TELUR KUNG FU

Bahan-bahannya:

3 ketul tauhu telur (bilas bersih dan hiris, toskan)
minyak masak
2 biji telur (dipukul)
4 ulas bawang putih cincang halus
4 sudu minyak sayur
2 sudu sos tiram
1 cawan air
1/2 sudu cuka
garam n gula
sayur baby bok choy
1/2 batang carrot hiris
1 tomato
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan sikit air)
nak tambah isi ayam atau udang pon boleh

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak masak. Celup tauhu telur dalam telur yang dipukul dan goreng sampai garing. Goreng api besar supaya luar garing tapi  dalam masih lembut. Angkat dan toskan minyak (gunakan kertas tisu dapur). Baki telur jangan dibuang. Nanti akan dimasukkan  dalam kuah. Dalam kuali lain, panaskan minyak sayuran. Tumis bawang putih sampai keperangan. Masukkan sos tiram dan air. Kacau sampai mendidih. Masukkan karot. Perasakan garam dan gula dan masukkan cuka. Kacau lagi. Masukkan telur tadi, biar 10 saat dan kacau. Bila dah mendidih, masukkan baby bok choy dan tomato. Masukkan air tepung jagung kacau 2 minit dan tutup api. Susun tauhu telur goreng tadi  dalam pinggan, tuang kuah diatasnya. Siap.

No comments:

Post a Comment