Wednesday, February 2, 2000

RESEPI PUCUK UBI MASAK LEMAK TEMPOYAK PETAI

Bahan-bahan dihiris kasar:

1 ikat pucuk ubi
10 helai pucuk labu

Bahan-bahan dimayang halus:

3 helai daun kunyit
4 batang serai

Bahan-bahan ditumbuk:

20 biji cili api
1 1/2 inci kunyit hidup
1 genggam ikan bilis

Bahan-bahan lain:

6 sudu besar tempoyak
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
3 papan petai
1 keping asam keping
garam bukit secukupnya.

Cara-cara memasaknya:

Rebus sekejap pucuk ubi yang dah di hiris kasar tadi. Toskan. Di dalam lesung batu, tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar. Masukkan ke dalam periuk. Tumbuk kasar serai yang di hiris halus tadi juga dan masukkan ke dalam periuk. Masukkan, tempoyak, asam keping, petai, pucuk ubi, pucuk labu dan gaul atas api sederhana. Masak hingga mendidih dan masukkan garam. Akhir sekali masukkan santan dan sentiasa kacau sehingga masak supaya tak pecah. Masak ikut kepekatan yang dikehendaki. Siap.

No comments:

Post a Comment