Wednesday, February 2, 2000

SAMBAL MANIS SOTONG DAN PETAI

Bahan-bahannya:

Sotong 500g
Petai 2 papan
Cili kering 10 tangkai (dikisar)
Bawang merah 4 biji (dikisar)
Bawang putih 4 ulas (dikisar)
Sos cili 1 sudu makan
Sos tiram 1 sudu makan
Gula 3 sudu makan, garam dan perasa
Minyak (utk menumis)

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan sos cili, sos tiram, gula dan garam, kacau sebati dan biarkan masak sedikit kering. Masukkan sotong dan biarkan sehingga sotong masak, sambil tu kacau-kacau. Bila kuah dah pekat sikit, masukkan petai, gaul rata. Siap, sedia untuk dihidangkan. Tidak perlu tambahkan air dalam masakan. Masukkan petai akhir sekali, tak perlu masak terlalu lama.

No comments:

Post a Comment