Monday, January 24, 2000

SUP DAGING ALA THAI

Bahan-bahannya:

1 kilo daging bercampur tulang lembu
6 biji kentang
3 biji tomato
Jus perahan limau nipis secukupnya
1 pokok daun sup
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Air kena banyak sebab nak kena rebus tulang ni sampai dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum jika tidak perlulah ditambah air dan terus rebus tulang lagi.

Bahan-bahan tumis:

3 sudu besar rempah sup
2 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai dititik
5 biji cili api-boleh tambah

Cara memasak:

Bawang, halia, lengkuas dimayang halus. Ubi kentang dan tomato dipotong empat. Panaskan minyak dan tumis semua bawang, halia, lengkuas tadi kemudian masukkan rempah sup. Kacau sampai wangi dan masukkan air yang secukupnya. Masukkan serai, cili api dan tulang/daging, biarkan sampai mendidih. Masukkan jus perahan limau nipis. Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak empuk, kemudian masukkan semua ubi kentang. Biarkan ubi kentang empuk dan masukkan tomato. Bila buah tomato nampak layu, tabur daun sup. Siap.

No comments:

Post a Comment