Tuesday, January 25, 2000

MACARONI BAKED CHEESE

Bahan-bahannya:

125 gram Makaroni
200 gram daging kisar
1/2 biji bawang besar - potong dadu atau kisar
2 ulas bawang putih - cicang atau kisar
1/2 sudu besar serbuk kari daging
1sb sos cili
1/2 sudu besar sos tomato
2 biji telur
1 sudu besar mentega untuk tumis
1/2 cawan susu segar
Keju secukupnya

Bahan Sos Putih:

200 ml susu segar
1 sudu besar tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam dan garam
sedikit butter untuk tumis

Cara-cara memasaknya:

Rebus Makaroni sehingga lembut. Angkat dan toskan. Pukul telur dengan susu segar. Masukkan telur dan susu tu dalam makaroni dan gaul rata. Panaskan mentega dalam kuali. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Apabila naik bau, masukkan sos cili, sos tomato dan serbuk kari. Tumis seketika. Masukkan daging kisar. Kacau sebati dan tambah garam secukup rasa. Suka hatilah kalau nak tambah lobak merah dan kacang buncis. Apabila daging masak, masukkan makaroni. Kacau rata. Lepas tu sediakan sos putih. Panaskan mentega. Masukkan susu segar, tepung gandum, serbuk lada hitam dan garam. Kacau sehingga mendidih. Kemudian, sapu sedikit mentega pada loyang. Letak makaroni tadi. Tuangkan sos putih. Akhir sekali tabur parutan keju Mozarella. Panaskan oven 180 darjah. Bakar sehingga bahagian atas keju tu berwarna perang.

No comments:

Post a Comment