Tuesday, January 25, 2000

BIHUN BAKSO

Bahan-bahannya:

Bahan Bihun:

1 bungkus bihun
Taugeh
Kobis (di hiris halus)
Daun sup dan daun bawang (di hiris)
Bawang goreng


Bebola Daging

400 gram daging cincang
2 biji bawang merah (di cincang halus)
2 ulas bawang putih (di cincang halus)
1 biji telur
2 sudu teh tepung jagung atau tepung ubi
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

Satukan daging bersama bawang putih, bawang merah, lada sulah, garam, tepung jagung dan telur. Kemudian gaul rata (adunan juga boleh dikisar) Kemudian diuli-uli biar padat sedikit. Bulat-bulatkan sebesar guli. Ketepikan.

Tauhu sumbat daging

Dua keping tauhu belah 2 segi tiga. Belah tengah tahu dan sumbatkan dengan adunan bebola daging tadi. Rebus dalam api perlahan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

Sambal kicap:

lada cili api (goreng sekejap)
lada merah (goreng sekejap)
bawang putih 1 ulas (goreng sekejap untuk bau sambal yang harum)

Tumbuk hancur semua bahan kemudian masukkan dlm bekas dan masukkan kicap serta perah limau nipis.

Kuah Bakso

1/2 kg tulang
2 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (di cincang halus)
1/2 inci halia
2 sudu teh lada sulah
1 batang serai dititik
1 kiub pati daging atau pati ayam
garam secukup rasa
1 bungkus sup bunjut (kalau suka)

Cara menyediakan kuah bakso:

Mula-mula ita rebus dahulu tulang hingga daging pada tulang empuk. Dalam kuali berasingan panaskan minyak, tumiskan bahan hiris, halia dan serai hingga harum. Kemudian masukkan dalam air rebusan tulang tadi. Masukkan sup bunjut, kiub daging dan rasakan dengan garam secukup rasa. 

Bila dah mendidih kuahnya, masukkan bebola daging kita tadi. Bebola daging akan masak bila ia timbul di permukaan kuah. Biar reneh sekejap dan telah tersedialah kuah bakso kita. 

Bakso dimakan bersama bihun yang kita dah celur tadi, taburkan taugeh, hirisan kobis, daun sup dan daun bawang serta bawang goreng. Tuangkan kuah bersama bebola daging. Boleh dimakan bersama sos atau sambal kicap dan tahu sumbat daging tadi.

No comments:

Post a Comment