Tuesday, January 25, 2000

BIHUN HAILAM

Bahan-bahannya:

Bihun yang di celur

Bahan-bahan kuah:

5-10 biji cili kering (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)

Campuran sos:

sos tiram
sos tomato
kicap (masin, manis dan pedas)
lada hitam
lada sulah
2, 3 titik minyak bijan *
sos nampla (sos ikan) *
10 ekor udang
2 mug air masak
sawi 2 pokok, daun kubis 2 helai, carrot setengah batang, cendawan, tomato sebijik.
bancuhan tepung jagung 1/2 sudu teh

Cara-cara memasaknya:

Tumis bawang dan lada kering di kisar sampai naik bau. Masukkan air, campuran sos, kicap, lada hitam, lada sulah, sos tomato letak sikit jer dalam 2 sudu besar. Sos tiram biar rasa. Kicap pon secukup rasa. Serbuk lada hitam letak dalam setengah sudu teh. Lada sulah tu kalau suka pedas menyengat hidung letak banyak-banyak. Tambah garam gula sikit kalau rasa tak cukup. Masukkan udang. Masukkan sayur mayur. Letak perasa. Nak pekat campur dengan bancuhan tepung jagung akhir sekali. Setelah siap masak, sediakan bihun dan siramkan kuah, hias dgn daun bawang dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment