Tuesday, January 25, 2000

BIHUN KANTONIS

Bahan-bahannya:

300 gm bihun
200 gm udang (buang kulit)
1 cawan kobis bunga (dipotong bunga)
1/2 batang lobak merah (dihiris serong)
4-5 cendawan segar (dihiris nipis)
10 biji kacang snow peas
1/4 biji capsicum merah (hiris memanjang)
1/4 biji capsicum kuning (hiris memanjang)
1/4 biji capsicum hijau (hiris memanjang)
5-6 batang putik jagung muda (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris atau racik halus)
5 ulas bawang putih (dicincang)
1/2 sudu teh lada sulah
2 sudu makan sos tiram
1 kiub ayam
sedikit garam
air secukupnya anggaran 1.5 liter
3 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan 1/2 cawan air)
sedikit minyak untuk menumis
minyak untuk mengoreng bihun secukup

Cara-cara memasaknya:

Panaskan minyak dan gorengkan bihun sedikit2 dahulu, apabila minyak dah panas masukkan lebih kurang secekak bihun dan bila bihun dah kembang terus diangkat dan toskan simpan di bekas kedap udara sebelum digunakan. Api jangan terlalu besar nanti cepat hangus pula.

Sediakan pula untuk kuah kantonis. Panaskan sedikit minyak dalam periuk atau kuali, tumiskan bawang putih cincang dan bawang besar yang dihiris hingga layu dan berbau harum, masukkan udang, diikuti dengan sos tiram, lada sulah dan kiub pati ayam, masukkan air masak sehingga kuah agak mendidih.

Masukkan karot dan bunga kobis, apabila sayuran ini agak empuk masukkan sayuran yang lain, masakkan sebentar hingga bahan2 ini masak, tak perlu lama2, masukkan sedikit garam dan rasakan kesesuaian rasanya.

Akhir sekali masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air tadi, masakkan sehingga kuah agak mendidih dan memekat sedikit padamkan api.

Untuk hidangkan bihun, letakkan bihun garing di atas pinggan dan siramkan dengan kuah berserta sayuran dan udang, sedap dimakan panas2.

No comments:

Post a Comment