Tuesday, February 1, 2000

SAYUR STEW

Bahan-bahannya:

2 sudu butter
4 ulas bawang putih (cincang halus)
2 sudu tepung gandum
1 paket serbuk sup sayur
1/2 paket serbuk nasi goreng ayam
2 sudu perencah sup
2 biji kentang (kupas kulit, potong ikut suka)
1 batang karot (buang kulit, hiris kasar)
1 batang saderi (hiris kasar)
6 ke 7 biji cendawan shiitake (hiris)
air secukupnya
1/2 tin susu cair
beberapa batang asparagus (potong)
1/2 biji capsicum (hiris kasar)

Cara-caranya:

Cairkan butter. Suhu api sederhana. Tumis bawang putih sampai perang. Masukkan tepung gandum. Kacau rata sampai tepung garing. Masukkan semua perencah dan serbuk. Kacau sampai semuanya sekata dan naik bau. Masukkan kentang, karot, batang saderi dan cendawan shiitake. Kacau sampai semua hampir layu. Tambah 1 liter air. Kacau sampai sebati dan biar mendidih. Masukkan susu cair, kacau dan tambah asparagus. Kacau sampai kuah pekat dan mendidih. Kalau nak cair, tambah sikit air lagi. Akhir sekali, masukkan capsicum. Kacau beberapa saat, tutup api. Siap.

No comments:

Post a Comment