Thursday, January 20, 2000

DAGING BAKAR THAI

Bahan-bahannya:

Bahan perapan daging:

kicap manis
sos tiram
lada hitam ditumbuk
sos ikan (nampla)
gula perang atau madu atau gula biasa
minyak
daging (di cucuk2 dgn garfu dulu, lebih bagus kalau ada lemak)

Gaul dan perap semua bahan selama 3 jam atau semalaman. Sukatan mengikut banyak mana daging tu. Bakar jangan terlalu lama nanti keras pulak daging tu dan bagua menggunakan arang, tapi tinggikan dari bara utk bagi daging elok masak sekata sampai ke dalam.
Bahan-bahan sos:

3 sudu makan sos ikan (nampla)
gula perang atau gula biase
chili flakes
sedikit air
limau kasturi
air asam jawa
perasa
daun ketumbar hiris
bawang kecil hiris
sedikit beras yg dah digoreng tanpa minyak hingga kekuningan/perang dan tumbuk halus

Sebatikan dan seimbangkan rasanya semua. Siap.

No comments:

Post a Comment