Thursday, January 20, 2000

AYAM MASAK KICAP PEDAS DAUN KARI

Bahan-bahannya:

Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Cili kering kisar
Bawang besar (hiris)
Bawang putih (hiris)
Halia (hiris memanjang)
Cili padi ijau/merah (belah dua)
Daun kari
Air asam jawa
Kicap
Air utk kuah
Garam, gula dan perasa
Ayam (goreng separuh masak)

Cara-cara memasaknya:

Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bahan hiris dan daun kari sampai naik bau. Masukkan cili kisar  dan tumis sampai garing. Masukkan air asam jawa, kicap da air. Biar kuah mendidih dahulu. Bila kuah dah mendidih masukkan ayam goreng, garam, gula dan perasa. Biarkan mendidih dan ayam masak, masukkan bawang hiris bulat dna cili padi. Siap. 

No comments:

Post a Comment