Thursday, January 20, 2000

AYAM KAM HEONG

Bahan-bahannya:

1 ekor ayam dipotong 18.
2 ulas bawang besar (sbiji didadu dann sebiji lagi potong kasar).
4 ulas bawang putih (ketuk).
6 cili merah (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili.
7 cili kampung (belah 2) jika nak pedas lebihkan cili.
20 helai daun kari.
2 sudu besar sos cili.
2 sudu besar sos tomato.
2 sudu besar sos tiram.
2 sudu besar sb kicap lemak mnis.
3 or 4 sb kari.
Minyak masak.
Garam.

Cara-cara memasaknya:

Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit,garam dan lada hitam. Goreng ayam hingga masak. Asingkan. Serbuk kari dbancuh dengan sedikit air. Panaskan minyak tumis bawang besar bawang putih hingga wangi. Masukkan bancuhan kari dan daun kari. Masukkan sos dan kicap kacau sebati hungga agak pekat. Masukkan ayam goreng serta hirisan cili. Gaul rata. Siap dihidang.

No comments:

Post a Comment