Sunday, February 6, 2000

NASI DAGANG

Bahan-bahannya:

1 kilo beras (direndam, dicuci dan ditoskan)
3 cawan santan cair
2 sudu teh halba
1 inci halia (dihiris nipis)
10 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 sudu teh gula
1 sudu teh garam

Cara-cara memasaknya:

Masukkan beras yang dicuci bersih ke dalam pengukus yang telah dipanaskan. Kukus beras tersebut selama 30 minit. Pindahkan ke dalam mangkuk besar, masukkan santan dan gaulkan ia. Kemudian dikukus lagi selama 30 minit. Pindahkan lagi ke dalam mangkuk dan tambah halba, halia, bawang, gula serta garam. Teruskan lagi mengukus selama 20 minit. Bila dah masak barulah di angkat untuk dihidangkan.

Kari Ikan Tongkol

Bahan-bahannya:

4 sudu minyak masak
3 cawan santan
2 keping asam gelugur
350 gm ikan tongkol (dipotong menjadi keping)
1 tangkai cili hijau ( dibelah dua)
1 tangkai cili merah (dibelah dua)
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Pes rempah:

10 ulas bawang merah
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
3 sudu besar cili kisar

Cara-cara memasaknya:

Kisar bahan-bahan pes rempah hingga halus. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan rempah hingga wangi. Tambah santan serta asam gelugur dan renehkan sebentar. Masukkan ikan. Biarkan sekejap dan perasakan garam serta gula. Tambah cili dan renehkan selama 5 minit atau sehingga masak.

Acar Timun:

Bahan-bahannya:

100 gm timun
100 gm lobak merah
100 gm cili merah dan cili hijau
50 gm bawang besar
60 ml cuka
gula secukup rasa
garam secukup rasa

Cara-cara memasaknya:

imun dipotong 2 inci dan buang biji di tengahnya. Mayang halus seperti batang mancis. Lobak merah, cili merah serta cili hijau dihiris seperti timun juga. Bawang besar dibelah 2 dan dihiris halus. Rendamkan bahan hirisan tersebut ke dalam air kapur selama 30 minit. Kemudian cuci bersih dan toskan. Biarkan sehingga ia kering. Gaulkan, gula, garam dan cuka hingga sebati. Kemudian hidangkan bersama nasi.

No comments:

Post a Comment