Sunday, February 6, 2000

ASAM REBUS BATANG KELADI

Bahan-bahannya:

1 1/2 pokok keladi (kalau kecil guna 3 pokok) disiat kulitnya dan potong. Kalau ada ubinya ambil sekali
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
2 batang serai dititik

Bahan Kisar/tumbuk:

5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi merah
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih (optional)
1 genggam ikan bilis kopek
1 inci kunyit hidup atau sedikit serbuk kunyit
Sedikit belacan – bakar

Cara-cara memasaknya:

Siang batang keladi, cuci dan toskan. Rebus keladi dan batangnya hingga empuk. Toskan. Ketepikan. Dalam periuk masukkan bahan2 kisar, asam keping, daun kesum, dan serai. Tambah sedikit air dan biarkan mendidih. Masukkan batang keladi tadi, sedikit gula dan garam secukup rasa. Biarkan merenih seketika. Tutup api. Sedia dihidangkan dengan lauk pilihan.

No comments:

Post a Comment