Friday, January 21, 2000

AYAM PHAD PHET

Bahan-bahannya:

Bahan-bahan A:

Bawang merah
Bawang putih
Halia
Cili padi
Serai
Kunyit hidup
Lada hitam
Belacan dan lengkuas.
(semua ni dikisar halus)

Bahan-bahan B :

Ayam- potong kecil dan basuh perap dengan perahan lemon/ limau nipis sekejap dan basuh bersih
Rebung
Kacang panjang
Terung
Daun selasih
Daun limau purut

Cara-cara memasaknya:

Panaskan kuali, tumis bahan A sampai naik minyak. Masukkan ayam, gaul rata, biarkan 5 minit dan masukkan air lebih kurang 2 gelas, masak sampai separuh kering, dah separuh kering, masukkan gula, garam, perasa, terung,k acang panjang, rebung, daun selasih dan daun limau purut, gaul2 dan masak sampai ayam serta sayur empuk, kalau ada petai, boleh masukkan sekali. Siap. 

No comments:

Post a Comment