Friday, January 21, 2000

AYAM GORENG LEMON

Bahan-bahannya:

250 gram ayam dipotong dadu
Setengah biji lemon diperah
Setengah biji lemon dipotong bulat
Sedikit kulit lemon dihiris.
10 tangkai cili kering
1 biji telor dipukul
4 ulas bawang putih
Setengah inci halia dicincang
Sedikit daun ketumbar
Minyak bagi menumis dan menggoreng
Garam dan gula

Cara-cara memasaknya:

Perap ayam dengan kulit lemon dan sedikit garam selama 10 minit. Panaskan minyak dan celupkan ayam ke dalam telur dan goring hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Untuk sos, ambil sedikit mintak tadi, tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan cili kering dan kemudian perahkan lemon ke dalamnya. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan ayam yang bersalut telur tadi dan goreng hingga sebati. Taburkan daun ketumbar ketika hendak makan dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment