Thursday, June 8, 2023

MEE GORENG BERUANG MADU

Bahan A:

1 paket mee goreng basah atau bihun

1 labu bawang besar (dikisar)

1 labu bawang putih (dikisar)

1 inci halia (dikisar)

sedikit ikan bilis (direndam jadi lembut, dikisar)

4 sudu makan cili giling (cili boh)

1 tangkai sawi (disiang)

1 genggam taugeh

1 tangkai daun bawang (dipotong satu inci)

bawang goreng

4 biji tomato (dipotong dadu)

4 tangkai lada besar merah dan hijau (dimayang)

Bahan B (pilihan):


Kek Ikan

Bebola Ikan

Tauhu Basah

Ayam tanpa tulang

Kentang (kupas kulit)


(Bahan B ini di potong dadu kemudian digoreng sampai kekuningan. Boleh dilebihkan atau dikurangkan)


Bahan C:


2 sudu makan sos tiram

1 sudu makan kicap

2 sudu makan sos cili

2 sudu makan sos tomato

3 sudu makan cuka

1/2 sudu teh serbuk lada hitam

1/2 sudu teh serbuk lada putih

sedikit garam dan perasa


(Bahan C ini sebaiknya dicampurkan di mangkuk lain dahulu sebelum menumis)


Cara-cara memasaknya:


Jika masak bihun maka rendamkan bihun 10 minit sebelum menumis. Jika masak mee basah, cuci dahulu kemudian ketepikan. Kisar halus bawang besar, bawang putih, halia dan ikan bilis. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga keperangan. Masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak. Setelah pecah minyak, masukkan bahan C dan tumis sebentar. Kemudian masukkan sawi, kacau sebentar. Seterusnya masukkan mee basah atau bihun. Kacau sampai rata bahan bahan tumis. Setelah merata, masukkan bahan B, kacau rata. Kemudian masukkan lada besar, tomato dan daun bawang. Kacau lagi. Masakkan sebentar kemudian tutup api. Setelah tutup api baru masukkan taugeh dan kacau rata. Panas dari mee akan memasakkan taugeh jadi tak perlu ada api. Ini akan menjadikan taugeh itu rangup. Kemudian taburkan bawang goreng. Siap.



No comments:

Post a Comment